מרקים

מרק צ'ורבה עם קציצות ואורז .

10

 

כשהמילה חורף רק נהיגת מהפנים החוצה , אני מעמידה סיר מרק על הכירה .

יש להניח שהמנהג הזה בא אלינו מארצות הגולה , כשאבותינו עלו לארץ,
מערבות השלג הרחוקות. מרק היה  שם הכרח בקור ששרר שם.
הצטנפות במטבח , חפינת קערת המרק בכפות הידיים, שאיפת ההבל שבא מהמרק היו לטקס שהיה בו הגיון .
המרקים הכילו בשר , עצמות ,  שומן , מים ותפוחי אדמה . סמיכים וכבדים הם היו,  מתאימים לשלג שנערם בחוץ ולימים הארוכים בפנים .
אבא שלי ומשפחתו גורשו מפולין לסיביר , אל הקור המקפיא .
מקום בו הנפש עורגת למשהו חם שיחדור פנימה .
חיבתו למרקים סמיכים , עם בשר ושומן הם תזכורת לימים של אז . לא משנה שארצנו חמה והחורף ממעט בה  , מרק חם וסמיך הוא חובה .
טיבו של דנא שהוא עובר כחוט השני בכל הדורות  , מטביע בם את חותמו .

מאז ומתמיד  יש לי חיבה עזה למרק צ'ורבה . חיבה לא מובנת שאינה באה  לי כי נולדתי שם ברומניה , נולדתי כאן בארץ . אלא מה ? עם של תפוצות אנחנו ופלשנו זה למטבחם של זה .
יש בו , במרק הזה , הרבה דברים שחביבים עלי
יש בו בשר , עצמות , ירקות , טעמו המיוחד של ירק שקשה מאד להשיגו במחוזותינו , הלאושטיאן . יש להקדים ולומר שטעמו של האחרון כמעט הכרחי למרק המושלם .
טעמו של המרק חמצמץ , אך מאוזן . אני , אוהבת גם לשים בו קציצות קטנות ועגולות שיש בתוכן אורז . וכך יש ממש ארוחה מלאה ומענגת .

מרק צ'ורבה עם קציצות ואורז

5

מה צריך:

אקדים ואומר שאני בחרתי בדרך הקלה . למדקדקים :מתחילים בהכנת ציר שמכיל בתוכו  חתיכות בשר לא גדולות , עצמות מח וירקות שלמים כמו בצל , גזר , ושורשים .

מביאים לרתיחה , מקפים ומבשלים כמה שצריך עד שהבשר רך והעצמות מפיקות את תכנן ואת השומניות שבהן . מסלקים את הירקות . וממשיכים לבשל כמו שאפרט למטה .
אם מוותרים על השלב הראשון , משתמשים בעוף , אני השתמשתי ב2 זוגות כרעיים . רק בשביל הטעם .

  • 3 גזרים גדולים מגוררים בפומפיה גסה .
  • 1 קישוא גדול מגורר גס
  • שורש סלרי  מקולף , שטוף וקצוץ דק .
  • שורש פטרוזיליה , מקולף , שטוף וקצוץ אף הוא .
  • 1 בצל גדול קצוץ דק .
  • 2 שיני שום  גדולות מעוכות .
  • 3 עגבניות קטנות , מרוקנות מתוכנן וקצוצות דק .
  • 1 פלפל אדום גדול  מנוקה, קצוץ דק .
  • 4 ענפים של סלרי עלים , מנוקים וקצוצים .
  • 1/2 צרור שמיר שטוף וקצוץ
  • 1/2 כוס עלי סלרי שטופים וקצוצים .
  • 1/2 צרור פטרוזיליה שטוף היטב וקצוץ .
  • 1/2 צרור של לאושטיאן  , אם הצלחנו  להשיג . אם לא , ממשכים כרגיל .שוטפים וקוצצים .
  • מיץ מ2 לימונים
  • 1 כפית גדושה סוכר
  • פלפל שחור ומלח לפי הטעם .
  • 3 כפות שמן .
  • לקציצוות:
    300 גר בשר פרגיות , עוף או בקר טחונים .
  • 3 כפות אורז שהושרו קודם במים כ30 דק' , שטוף היטב . ומסונן .
  • 1 שן שום כתושה .
  • 1 ביצה .
  • מעט מלח , פלפל שחור .
    מעט פטרוזיליה קצוצה דק .

לערבב את חומרי הקציצות , להניח במקרר כ30 דק' .

ההכנה:

מחממים שמן בסיר , מוסיפים את הבצל ומזהיבים מעט , משאירים את הבצל שקוף וזהוב קל .

מוסיפים את הגזר והקישוא ומטגנים מעט , כ-2 דק' .

מוסיפים את הפלפל  האדום , השורשים וגבעולי הסלרי הקצוצים .

מטגנים עוד כ2 דק' .

מוסיפים את העגבניות ומערבבים היטב .

מוסיפים את העוף .

מכסים במים , מביאים לרתיחה , מנמיכים מעט להבה ומבשלים כ-30-40 דק'.

2

מוסיפים מחצית מהעלים הקצוצים , ותבלינים .

צרים קציצות קטנות מכל תערובת הקציצות ששהתה במקרר .

מוסיפים למרק את מיץ הלימון, הסוכר .

עכשיו הזמן להחליק פנימה את הקציצות אחת אחת לסיר .

מבשלים עוד 20-25דק'  .

מתקנים תיבול , אם לא מספיק חמצמץ , מוסיפים עוד לימון .

מוסיפים את שאר הירק הקצוץ . עוד 2 דק' וזהו .

4

12

הערה חשובה:
המרק יכול להיות טבעוני , ללא ציר , ללא בשר וקציצות . אפשר להוסיף 1/4 כוס אורז , שטוף למרק . השאר כרגיל .

באותו סגנון

עוד באותו סגנון

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *