דגים ופירות ים

תפוזי דם

על חוף הכנרת 1961, לילה של קיץ אוויר של קטיפה

אור סירות דייגים משתקף על המים, רוח קלה נעימה כמו לטיפה

ירח תפוז-דם בא לפתע מסוריה, מסוק שחולף מרטיט את האוויר

משורר וילד נפגשים בשיר. אהוד בנאי (משורר וילד)

האובססיה שלי לתפוזי דם , לא הגיונית ולכאורה אין לה סיבה מוצדקת .

מסוף דצמבר אני מתחילה להציק לירקנים בשאלות ובחקירות , על מועד הגעתם לשוק .

האם העונה כבר נגמרה? אני שואלת בחרדה נשלטת . או שעדיין לא התחילה ? אני פוחדת שהתשובה לשאלה הראשונה תהייה חיובית , ואז אנה אני באה ? מה? לחכות עכשיו עוד שנה.

אני מפצירה בירקן הפרטי שלי ,להביא תפוזי דם . אין בעיה הוא עונה לי , אצלנו בצפון יש תפוזי דם בכל פינה .

עדיין אני מפקפקת ולא נחה על זרי דפנה , בביקורי השבועי בשוק האיכרים, אני מבקרת בכל דוכן . גם באלה שאין סיכוי שהמחשבה על תפוזי דם תחלוף בראשם .

בקצה השוק מצאתי אותם. רכים למגע , לא אחידים בצורתם , אבל כמה יפים בקליפתם האדומה –כתמתמה .

קניתי המון , וגם חילצתי הבטחה שהם יהיו כאן עוד חודש לפחות .

ניקבתי חור בקליפתו של אחד אדמדם במיוחד , ושתיתי את תוכנו המתוק .

עם השאר התאפקתי עד הבית .

עוף עם תפוזי דם

המתיקות של התפוזים , החמיצות של הלימון והשום הירוק הטרי שמפציע בשווקים , עושים טוב לעוף והופכים אותו מסתם עוף בתנור לחגיגה של טעמים.

מה צריך:
8 חלקי עוף (ירכיים ושוקיים)

  • 2 תפוזי דם
  • 3 פרוסות לימון כבוש
  • 2 יחידות של שום ירוק טרי (לא הכרחי)
  • 1 כפית גדושה חרדל , לא משנה איזה , אבל חרדל הגרגירים שווה יותר .
  • 1 כפית גדושה דבש
  • 3 כפות שמן זית
  • חתיכה ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
  • 2 שיני שום מעוכות
  • 1 פלפל צ'ילי קצוץ דק או 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס
  • פלפל שחור גרוס
  • מלח גס
  • מיץ מתפוז דם אחד
  • מס' גבעולים של תימין .

ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הרוטב בקערית , למעט 2 תפוזי הדם , הלימון הכבוש , השום הטרי , ומיץ התפוז . מורחים את התערובת על העוף .שמים את חתיכות העוף בתבנית אפייה מרופדת בנייר כסף .

מניחים מסביב את הלימון הכבוש ופרוסות (ללא קליפה) של תפוזי הדם .

מקלפים את השום הטרי , קוטמים חלק מהגבעולים הירוקים וחותכים למקטעים של 2 ס"מ ומפזרים על העוף. יוצקים מסביב את מיץ התפוז והתימין .

מכסים ואופים כשעה בחום של 180 מעלות .

מסירים את המכסה או נייר הכסף ואופים עוד 30 דק' בחום של 200 מעלות , עד שהרוטב מתקרמל ומסמיך והעוף מזהיב היטב.

דג עם תפוזי דם , אפונה סינית ואספרגוס

אני הכנתי את המנה כארוחה זוגית והגשתי על מצע של קוסקוס מחיטה מלאה שמכינים בצ'יק .

אני עדיין מלאת פליאה איך האפונה הסינית עוד זמינה בשווקים , אבל מלאת תקווה שהיא תישאר שם לנצח .

המצרכים שמובאים כאן הם לזוג , לכן תגדילו בהתאם.

מה צריך:
2 חתיכות פילה דג , כל אחת במשקל 200 גר' (כל דג יהיה יופי למטרה)

  • 1 תפוז דם
  • 4 יחידות אספרגוס , קטום בחלקו התחתון (1/3) . מקלפים את הגבעול במכשיר קילוף .
  • חופן גדול של אפונה סינית , מקלפים את הסיב שעובר בחלק הפנימי של האפונה .
  • חופן גדול של עגבניות שרי מכל מיני צבעים , את האדומות השארתי על הגבעול שלהן .
  • מס' גבעולים של תימין , לי היה תימין לימוני בעל ארומה משגעת .
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 2 בצלים ירוקים קצוצים
  • 3 כפות שמן זית
  • 10 גר' של חמאה(אם רוצים)
  • 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס
  • מלח גס ופלפל שחור גרוס

ההכנה:
מערבבים את שמן הזית ושאר התבלינים ומורחים את הדגים .

מניחים את האספרגוס , האפונה הסינית והעגבניות בשלמותן בקערה , יוצקים את תערובת השמן שנותרה ומערבבים בעדינות.

מרפדים תבנית בנייר אפייה , מניחים את הדג ומסביב מסדרים יפה את הירקות .

מפזרים את שיני השום ואת התימין .

מקלפים את התפוז וחותכים לפרוסות , מסדרים בין נתחי הדג .

מנקדים בחתיכת החמאה .

עוטפים היטב בנייר אפייה נוסף מלמעלה .

אופים בחום של 200 מעלות במשך 15 דק'

מסירים את הנייר , אופים עוד 10 דק' בחום הכי גבוה של התנור , או במצב גריל . עד שמזהיב.

מניחים כל מנה על הקוסקוס או כל תוספת אחרת ומפזרים למעלה את הבצל הירוק .

עוד טיפת מלח גס למעלה . סתם בשביל הטאץ' .

האדום הזה שמתיישב לו נחמד בצלחת , הם סלקים קטנים שצליתי בנפרד , היה יופי…

 

באותו סגנון

עוד באותו סגנון

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *