דגים ופירות ים

תפוזי דם

Share on facebook
Share on email
Share on print
Share on whatsapp

על חוף הכנרת 1961, לילה של קיץ אוויר של קטיפה

אור סירות דייגים משתקף על המים, רוח קלה נעימה כמו לטיפה

ירח תפוז-דם בא לפתע מסוריה, מסוק שחולף מרטיט את האוויר

משורר וילד נפגשים בשיר. אהוד בנאי (משורר וילד)

האובססיה שלי לתפוזי דם , לא הגיונית ולכאורה אין לה סיבה מוצדקת .

מסוף דצמבר אני מתחילה להציק לירקנים בשאלות ובחקירות , על מועד הגעתם לשוק .

האם העונה כבר נגמרה? אני שואלת בחרדה נשלטת . או שעדיין לא התחילה ? אני פוחדת שהתשובה לשאלה הראשונה תהייה חיובית , ואז אנה אני באה ? מה? לחכות עכשיו עוד שנה.

אני מפצירה בירקן הפרטי שלי ,להביא תפוזי דם . אין בעיה הוא עונה לי , אצלנו בצפון יש תפוזי דם בכל פינה .

עדיין אני מפקפקת ולא נחה על זרי דפנה , בביקורי השבועי בשוק האיכרים, אני מבקרת בכל דוכן . גם באלה שאין סיכוי שהמחשבה על תפוזי דם תחלוף בראשם .

בקצה השוק מצאתי אותם. רכים למגע , לא אחידים בצורתם , אבל כמה יפים בקליפתם האדומה –כתמתמה .

קניתי המון , וגם חילצתי הבטחה שהם יהיו כאן עוד חודש לפחות .

ניקבתי חור בקליפתו של אחד אדמדם במיוחד , ושתיתי את תוכנו המתוק .

עם השאר התאפקתי עד הבית .

עוף עם תפוזי דם

המתיקות של התפוזים , החמיצות של הלימון והשום הירוק הטרי שמפציע בשווקים , עושים טוב לעוף והופכים אותו מסתם עוף בתנור לחגיגה של טעמים.

מה צריך:
8 חלקי עוף (ירכיים ושוקיים)

  • 2 תפוזי דם
  • 3 פרוסות לימון כבוש
  • 2 יחידות של שום ירוק טרי (לא הכרחי)
  • 1 כפית גדושה חרדל , לא משנה איזה , אבל חרדל הגרגירים שווה יותר .
  • 1 כפית גדושה דבש
  • 3 כפות שמן זית
  • חתיכה ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
  • 2 שיני שום מעוכות
  • 1 פלפל צ'ילי קצוץ דק או 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס
  • פלפל שחור גרוס
  • מלח גס
  • מיץ מתפוז דם אחד
  • מס' גבעולים של תימין .

ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הרוטב בקערית , למעט 2 תפוזי הדם , הלימון הכבוש , השום הטרי , ומיץ התפוז . מורחים את התערובת על העוף .שמים את חתיכות העוף בתבנית אפייה מרופדת בנייר כסף .

מניחים מסביב את הלימון הכבוש ופרוסות (ללא קליפה) של תפוזי הדם .

מקלפים את השום הטרי , קוטמים חלק מהגבעולים הירוקים וחותכים למקטעים של 2 ס"מ ומפזרים על העוף. יוצקים מסביב את מיץ התפוז והתימין .

מכסים ואופים כשעה בחום של 180 מעלות .

מסירים את המכסה או נייר הכסף ואופים עוד 30 דק' בחום של 200 מעלות , עד שהרוטב מתקרמל ומסמיך והעוף מזהיב היטב.

דג עם תפוזי דם , אפונה סינית ואספרגוס

אני הכנתי את המנה כארוחה זוגית והגשתי על מצע של קוסקוס מחיטה מלאה שמכינים בצ'יק .

אני עדיין מלאת פליאה איך האפונה הסינית עוד זמינה בשווקים , אבל מלאת תקווה שהיא תישאר שם לנצח .

המצרכים שמובאים כאן הם לזוג , לכן תגדילו בהתאם.

מה צריך:
2 חתיכות פילה דג , כל אחת במשקל 200 גר' (כל דג יהיה יופי למטרה)

  • 1 תפוז דם
  • 4 יחידות אספרגוס , קטום בחלקו התחתון (1/3) . מקלפים את הגבעול במכשיר קילוף .
  • חופן גדול של אפונה סינית , מקלפים את הסיב שעובר בחלק הפנימי של האפונה .
  • חופן גדול של עגבניות שרי מכל מיני צבעים , את האדומות השארתי על הגבעול שלהן .
  • מס' גבעולים של תימין , לי היה תימין לימוני בעל ארומה משגעת .
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 2 בצלים ירוקים קצוצים
  • 3 כפות שמן זית
  • 10 גר' של חמאה(אם רוצים)
  • 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס
  • מלח גס ופלפל שחור גרוס

ההכנה:
מערבבים את שמן הזית ושאר התבלינים ומורחים את הדגים .

מניחים את האספרגוס , האפונה הסינית והעגבניות בשלמותן בקערה , יוצקים את תערובת השמן שנותרה ומערבבים בעדינות.

מרפדים תבנית בנייר אפייה , מניחים את הדג ומסביב מסדרים יפה את הירקות .

מפזרים את שיני השום ואת התימין .

מקלפים את התפוז וחותכים לפרוסות , מסדרים בין נתחי הדג .

מנקדים בחתיכת החמאה .

עוטפים היטב בנייר אפייה נוסף מלמעלה .

אופים בחום של 200 מעלות במשך 15 דק'

מסירים את הנייר , אופים עוד 10 דק' בחום הכי גבוה של התנור , או במצב גריל . עד שמזהיב.

מניחים כל מנה על הקוסקוס או כל תוספת אחרת ומפזרים למעלה את הבצל הירוק .

עוד טיפת מלח גס למעלה . סתם בשביל הטאץ' .

האדום הזה שמתיישב לו נחמד בצלחת , הם סלקים קטנים שצליתי בנפרד , היה יופי…

 

באותו סגנון

עוד באותו סגנון

תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *