על חוף הכנרת 1961, לילה של קיץ אוויר של קטיפה
אור סירות דייגים משתקף על המים, רוח קלה נעימה כמו לטיפה
ירח תפוז-דם בא לפתע מסוריה, מסוק שחולף מרטיט את האוויר
משורר וילד נפגשים בשיר. אהוד בנאי (משורר וילד)
האובססיה שלי לתפוזי דם , לא הגיונית ולכאורה אין לה סיבה מוצדקת .
מסוף דצמבר אני מתחילה להציק לירקנים בשאלות ובחקירות , על מועד הגעתם לשוק .
האם העונה כבר נגמרה? אני שואלת בחרדה נשלטת . או שעדיין לא התחילה ? אני פוחדת שהתשובה לשאלה הראשונה תהייה חיובית , ואז אנה אני באה ? מה? לחכות עכשיו עוד שנה.
אני מפצירה בירקן הפרטי שלי ,להביא תפוזי דם . אין בעיה הוא עונה לי , אצלנו בצפון יש תפוזי דם בכל פינה .
עדיין אני מפקפקת ולא נחה על זרי דפנה , בביקורי השבועי בשוק האיכרים, אני מבקרת בכל דוכן . גם באלה שאין סיכוי שהמחשבה על תפוזי דם תחלוף בראשם .
בקצה השוק מצאתי אותם. רכים למגע , לא אחידים בצורתם , אבל כמה יפים בקליפתם האדומה –כתמתמה .
קניתי המון , וגם חילצתי הבטחה שהם יהיו כאן עוד חודש לפחות .
ניקבתי חור בקליפתו של אחד אדמדם במיוחד , ושתיתי את תוכנו המתוק .
עם השאר התאפקתי עד הבית .
עוף עם תפוזי דם
המתיקות של התפוזים , החמיצות של הלימון והשום הירוק הטרי שמפציע בשווקים , עושים טוב לעוף והופכים אותו מסתם עוף בתנור לחגיגה של טעמים.
מה צריך:
8 חלקי עוף (ירכיים ושוקיים)
- 2 תפוזי דם
- 3 פרוסות לימון כבוש
- 2 יחידות של שום ירוק טרי (לא הכרחי)
- 1 כפית גדושה חרדל , לא משנה איזה , אבל חרדל הגרגירים שווה יותר .
- 1 כפית גדושה דבש
- 3 כפות שמן זית
- חתיכה ג'ינג'ר טרי קצוץ דק
- 2 שיני שום מעוכות
- 1 פלפל צ'ילי קצוץ דק או 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס
- פלפל שחור גרוס
- מלח גס
- מיץ מתפוז דם אחד
- מס' גבעולים של תימין .
ההכנה:
מערבבים את כל חומרי הרוטב בקערית , למעט 2 תפוזי הדם , הלימון הכבוש , השום הטרי , ומיץ התפוז . מורחים את התערובת על העוף .שמים את חתיכות העוף בתבנית אפייה מרופדת בנייר כסף .
מניחים מסביב את הלימון הכבוש ופרוסות (ללא קליפה) של תפוזי הדם .
מקלפים את השום הטרי , קוטמים חלק מהגבעולים הירוקים וחותכים למקטעים של 2 ס"מ ומפזרים על העוף. יוצקים מסביב את מיץ התפוז והתימין .
מכסים ואופים כשעה בחום של 180 מעלות .
מסירים את המכסה או נייר הכסף ואופים עוד 30 דק' בחום של 200 מעלות , עד שהרוטב מתקרמל ומסמיך והעוף מזהיב היטב.
דג עם תפוזי דם , אפונה סינית ואספרגוס
אני הכנתי את המנה כארוחה זוגית והגשתי על מצע של קוסקוס מחיטה מלאה שמכינים בצ'יק .
אני עדיין מלאת פליאה איך האפונה הסינית עוד זמינה בשווקים , אבל מלאת תקווה שהיא תישאר שם לנצח .
המצרכים שמובאים כאן הם לזוג , לכן תגדילו בהתאם.
מה צריך:
2 חתיכות פילה דג , כל אחת במשקל 200 גר' (כל דג יהיה יופי למטרה)
- 1 תפוז דם
- 4 יחידות אספרגוס , קטום בחלקו התחתון (1/3) . מקלפים את הגבעול במכשיר קילוף .
- חופן גדול של אפונה סינית , מקלפים את הסיב שעובר בחלק הפנימי של האפונה .
- חופן גדול של עגבניות שרי מכל מיני צבעים , את האדומות השארתי על הגבעול שלהן .
- מס' גבעולים של תימין , לי היה תימין לימוני בעל ארומה משגעת .
- 2 שיני שום קצוצות
- 2 בצלים ירוקים קצוצים
- 3 כפות שמן זית
- 10 גר' של חמאה(אם רוצים)
- 1/2 כפית פלפל צ'ילי גרוס
- מלח גס ופלפל שחור גרוס
ההכנה:
מערבבים את שמן הזית ושאר התבלינים ומורחים את הדגים .
מניחים את האספרגוס , האפונה הסינית והעגבניות בשלמותן בקערה , יוצקים את תערובת השמן שנותרה ומערבבים בעדינות.
מרפדים תבנית בנייר אפייה , מניחים את הדג ומסביב מסדרים יפה את הירקות .
מפזרים את שיני השום ואת התימין .
מקלפים את התפוז וחותכים לפרוסות , מסדרים בין נתחי הדג .
מנקדים בחתיכת החמאה .
עוטפים היטב בנייר אפייה נוסף מלמעלה .
אופים בחום של 200 מעלות במשך 15 דק'
מסירים את הנייר , אופים עוד 10 דק' בחום הכי גבוה של התנור , או במצב גריל . עד שמזהיב.
מניחים כל מנה על הקוסקוס או כל תוספת אחרת ומפזרים למעלה את הבצל הירוק .
עוד טיפת מלח גס למעלה . סתם בשביל הטאץ' .
האדום הזה שמתיישב לו נחמד בצלחת , הם סלקים קטנים שצליתי בנפרד , היה יופי…