במיה היא אוכל של פעם , אוכל של שכונות .
דמיינו את השכונות הקולקטיביות של פעם , כאשר ההכנות לבישול נעשו בחצרות הפנימיות של השכונה .
מקום בו נשים נקבצו להם יחד , מספרות על חייהן תוך שהן בוררות אבנים קטנות מתוך האורז , מקלפות , חותכות ומגלגלות .
קוטמות לבמיה בזהירות את הגבעול , מבלי לפגוע חלילה בבשרה. מייעצות זו לזו איך הכי טוב לבשל את זה או האחר , והכל נאמן לעונות השנה .
לא סנפרוסט ולא קיצורי דרך.
אחרי ההכנה ואוורר הרגשות , הייתה הולכת כל אחת לביתה להשלמת הבישול .
היום לנו יש סדנאות , להן היה הבישול השכונתי.
לצערי לא כולם אוהבים במיה , מישהו טעה לאורך הדרך והמאיס את הבמיה לדורות שבאו אחריו .
במיה היא ירק מפונק , דורשת התייחסות וטיפול מיוחד . יש לקטום את הגבעול ממש בזהירות , לא קרוב לבשר הבמיה .
לשטוף בעדינות , לא להציף במים , לא להשרות .
אחר כך ליבש , אפשר במגבות נייר , אפשר להניח מעט ליבוש בשמש , עד השלמת שאר ההכנות .
התמורה תהיה תבשיל נהדר , בו כל הרכות של הבמיה נותרה בפנים , עסיסית ומלאת טעמים .
במיה אוהבת עגבניות , שום ופלפל חריף . אבל היא יכולה להיות גם בסיס למסע שלכם עם מה שאתם אוהבים .
הפעם הכנתי במיה עם השילוש : עגבניות , שום , פלפל חריף ושידכתי להם קציצות עם עשבי תיבול שרחשו קודם במחבת .
הגשתי את התבשיל על בורגול גס מבושל ולא הפסקנו להתפעל כמה טעים .
מה חשוב לדעת לפני שקונים במיה?
זו תחילת עונת הבמיה ויש 3 סוגים של במיה :
הבלאדית שהיא ארוכה וצרה.
התאילנדית שאורכה מעל 12 ס"מ וזמן הבישול שלה קצר יחסית .
הרגילה שאותה אני הכי אוהבת , שהיא קטנה וזמן בישולה ארוך מעט יותר .
אני אוהבת לבחור את הקטנות .אבל זה ממש עניין לוויכוח ולטעם אישי.
תבשיל במיה עם עגבניות וקציצות
מה לקנות:
- 500 גר ' במיה או יותר
- 1/2 ק"ג עגבניות , אני השתמשתי גם בעגבניות שרי , כי נשאר לי ולמה לזרוק ?
- 2 פלפלים ירוקים חריפים או אחד אם לא בא ממש חריף .
- 6 שיני שום בשרניות.
- לתיבול: פלפל שחור גרוס , פפריקה חריפה או מתוקה , מלח . אני לא מציינת כמויות , כי זה ממש עניין של טעם אישי .
- שמן זית כ1/4 כוס+ 3 כפות
- לקציצות:
- 500 גר. בשר טחון טרי
- 1 בצל קטן מגורר
- 1 תפוח אדמה בינוני מגורר
- 1/4 חב' פטרוזיליה , שטופה וקצוצה דק
- 1/4 חב' כוסברה שטופה וקצוצה דק , לא הכרחי למי שלא אוהב .
- 1 ביצה גדולה .
- תיבול הקציצות:
- 1/4 כפית פלפל שחור
- 1/2 כפית פפריקה חריפה או מתוקה
- 1/4 כפית ראס אל חנות או בהרט
- מלח לפי הטעם
- 1כף שמן
- 2 כפות מים .
ההכנה:
מערבבים את כל החומרים לקציצות, לשים קצת , הלישה עוזרת לקשירת החלבון .
מניחים במקרר ל30 דק' .
בינתיים מטפלים בבמיה עדינת הנפש , קוטמים בזהירות את הגבעול בלבד , שוב מבלי לפגוע בבמיה עצמה , שוטפים במים ומניחים במסננת מרופדת בנייר סופג , או פורשים בתבנית גדולה ומייבשים מעט בשמש .
חותכים את העגבניות לקוביות קטנות ואם בא לכם עגבניות שרי , אז חוצים אותם .
קוצצים , לא עד דק , את שיני השום ואת הפלפלים החריפים.
מוציאים את הבשר מהמקרר , צרים קציצות בגודל קטן עד בינוני.
מטגנים ב1/4 הכוס של שמן זית או שמן קנולה , עד שמזהיב בשני הצדדים . מניחים על נייר סופג .
בסוטאז' או סיר רחב ושטוח , שמים את 3 כפות שמן הזית , מחממים ומוסיפים את הבמיה, מטגנים כ- 5 דק' , עד הזהבה קלה , הופכים מידי פעם אבל ממש בעדינות , כדי לא לפצוע את הבמיה .
לאותו כלי , מעבירים עכשיו את העגבניות , שום ופלפל חריף , מטגנים על אש בינונית כ-10 דק' , עד שהעגבניות מגירות נוזלים ומתרככות עם הכל לתערובת אחידה .
מוסיפים את התבלינים , מערבבים .
מוסיפים את הבמיה , 1 עד 1ו1/2 כוסות מים , מביאים לרתיחה עדינה .
מוסיפים את הקציצות , מנערים את המחבת ומבשלים כ-45 דק' , עד שהכל מתאחד ביחד וכל המרכיבים מתחברים באופן הרמוני אחד עם השני .
מגישים עם אורז , בורגול גס מבושל , או לחם שיסחוב עליו את כל הרוטב .