סבתא לולי שהיא בכלל לא סבתא שלי , אלא החמות של אחותי ואימא של משה . מכינה לנו פלפלצ'ומה , מתי שנרצה .
כשרק נראים סימנים של התרוקנות והכפית האחרונה בודדה לה שם בפנים , אנחנו מתקשרות למאיה , שתדבר עם סבתא לולי .
אפילו הילה במרחקים מקבלת אספקה שוטפת .
כל אימת שמישהו מגיע לבוסטון , הסבתא מקבלת טלפון בהול .
אני לא יכולה אפילו לדמיין חריימה כהלכתו בלי הפלפלצ'ומה שלה .
זה הבסיס וזו המהות של חריימה אמיתי .
חריימה מכינים מדג לוקוס , אפשר גם מוסר , אבל לוקוס זה השידוך הכי מתאים .
חריימה אוכלים רק ביום שישי , עם חלה רגילה , קרועה ביד . חריימה אוכלים בידיים .
טובלים היטב ברוטב , פה גדול… אה כן והמון מפיות .
העיניים קצת דומעות , היד נשלחת אל כוס המים שהוכנה מראש , לגימה ולעונג הבא .
אין לי גרסת לייט לדבר הזה , חריימה אוכלים חריף או לא אוכלים בכלל .
תמיד הכנתי חריימה וכולם היו מרוצים , אבל אמרו לי שהגרסה של מאיה אחותי טעימה יותר ונותנת
פייט אמיתי לחריימה המעולה שלי .
מאחר ומאיה ניזונה מהמקור , משורשי יהדות לוב , הכנתי בדיוק כמוה .
מה להגיד ? שווה פי אלף .
דג חריימה של סבתא לולי ומאיה
למי שאין מקור לפלפלצ'ומה , אז זה מה שהסבתא אומרת:
יש את הנוסח הסיזיפי אך המקורי יותר שלו אנחנו נדרשים למצרכים הבאים:
- 15 פלפלים חריפים יבשים , גדולים
- 1 ראש שום
- 1 כף כמון
- 1 כפית כרוויה (קימל טחון)
- מלח
- 4 כפות שמן
ההכנה:
משרים את הפלפלים במים למשך 30 דק' – שעה .
מסירים גבעולים וגרעינים אם לא רוצים חריף מידי . מנגבים מעודף מים .
מקלפים את השום .
טוחנים יחד את הפלפלים והשום , מוסיפים אחר כך את התבלינים , את השמן ומלח לפי הטעם .
מעבירים לצנצנת , שמים מעט שמן למעלה . שומרים במקרר או מחלקים קצת לשכנים .
הגרסה השנייה מקלה ראש (לאן נגיע)
לה אנחנו נדרשים ל:
- 200 גר' שום , קלוף וכתוש
- 5 כפות פפריקה חריפה
- מלח לפי הטעם
- 4 כפות שמן
- 1 כף כמון
- 1 כפית כרוויה (קימל טחון)
מערבבים הכל ושומרים בצנצנת , מכוסה במעט שמן (לא להציף)
אחרי שחיסלנו את חובנו לחברה , נמשיך באותנטיות לדג עצמו .
מה צריך:
- 8 חתיכות נאות של דג לוקוס או מוסר ים (למתפשרים , כל דג יסכון למטרה )
- 8 שיניים של שום שמנמן
- 1 כף פפריקה מתוקה
- 1 כף גדושה פלפלצ'ומה
- 2 כפות גדושות רסק עגבניות
- מיץ מלימון אחד
- 1 כף כמון
- מערבבים לתערובת משחתית .
- 4 כפות שמן
ההכנה:
בסיר שטוח , מחממים את השמן .
מוסיפים את התערובת שהכינונו ומערבבים מהר , תוך הנמכת הלהבה וערבוב נמרץ , שמא ייחרך .
מטגנים כך על להבה נמוכה כדקותיים , כדי להוציא את הארומה של התבלינים אל השמן .
מוסיפים כ1/2 כוס מים . כאן העניין הטריקי , כי כרגע יש לנו פיתוי עז להוסיף עוד מים , שזו טעות נוראית J)
כי ברגע שנוסיף את הדגים , הם יוציאו מים משלהם ואנחנו פשוט צריכים לסמוך עליהם בעניין הזה.
1/2 דקה אחרי שהוספנו את הדגים , נהפוך אותם על צידם השני ונניח להם.
ננער את הסיר , נכסה ונעביר ללהבה נמוכה לעוד 25-30 דק' .
זה הזמן גם לבדוק לגבי המים , ניתן להוסיף מעט אם אין ממש מספיק רוטב , אולי גם להוסיף מלח , אם צריך .
וזהו
להגיש עם חלה , מפיות ומים .
2 תגובות
כרגיל – לא פחות ממרהיב!
אאמץ את הגירסה הקלה. בכל זאת פולניה 🙂
תודה יקירה על המחמאות המקסימות שלך
חיה