מבשלת חלומות

חריימה של סבתא לולי

סבתא לולי שהיא בכלל לא סבתא שלי , אלא החמות של אחותי  ואימא של משה .  מכינה לנו פלפלצ'ומה ,  מתי שנרצה .

 

 כשרק נראים סימנים של התרוקנות והכפית האחרונה  בודדה לה שם בפנים  , אנחנו מתקשרות למאיה  , שתדבר עם סבתא לולי .
אפילו הילה במרחקים מקבלת אספקה שוטפת .

כל אימת שמישהו מגיע לבוסטון  , הסבתא מקבלת טלפון בהול .


אני לא יכולה אפילו לדמיין חריימה   כהלכתו בלי הפלפלצ'ומה שלה .
זה הבסיס וזו המהות של חריימה אמיתי .
חריימה מכינים מדג לוקוס , אפשר גם מוסר , אבל לוקוס זה השידוך הכי מתאים .
חריימה אוכלים רק ביום שישי ,  עם חלה רגילה , קרועה ביד .  חריימה אוכלים בידיים .
טובלים היטב ברוטב , פה גדול…   אה כן והמון מפיות .
העיניים קצת דומעות , היד נשלחת אל כוס המים שהוכנה מראש , לגימה  ולעונג הבא .
אין לי גרסת לייט לדבר הזה , חריימה אוכלים חריף או לא אוכלים בכלל .
תמיד הכנתי חריימה וכולם היו מרוצים , אבל אמרו לי שהגרסה של מאיה אחותי טעימה יותר ונותנת

פייט אמיתי לחריימה המעולה שלי .

מאחר ומאיה ניזונה מהמקור , משורשי יהדות לוב  , הכנתי בדיוק כמוה .
מה להגיד ? שווה פי אלף .

 

דג חריימה של סבתא לולי ומאיה

 

 

 למי שאין מקור לפלפלצ'ומה , אז זה מה שהסבתא אומרת:
יש את הנוסח הסיזיפי אך המקורי יותר שלו אנחנו נדרשים למצרכים הבאים:
  • 15 פלפלים חריפים יבשים , גדולים
  • 1 ראש שום
  • 1 כף כמון
  • 1 כפית כרוויה (קימל טחון)
  • מלח
  • 4 כפות שמן

ההכנה:

 משרים את הפלפלים  במים  למשך 30 דק' – שעה .

מסירים גבעולים וגרעינים אם לא רוצים חריף מידי .  מנגבים מעודף מים .
מקלפים את השום .
 טוחנים יחד את הפלפלים והשום , מוסיפים אחר כך את התבלינים  ,  את השמן ומלח לפי הטעם .
מעבירים לצנצנת  , שמים מעט שמן למעלה  . שומרים במקרר או מחלקים קצת לשכנים .
הגרסה השנייה מקלה ראש  (לאן נגיע)

לה אנחנו נדרשים ל:

  • 200 גר' שום , קלוף וכתוש
  • 5 כפות פפריקה חריפה
  • מלח לפי הטעם
  • 4 כפות שמן
  • 1 כף כמון
  • 1 כפית כרוויה  (קימל טחון)

מערבבים הכל  ושומרים בצנצנת , מכוסה במעט שמן (לא להציף)
אחרי שחיסלנו את חובנו לחברה  , נמשיך באותנטיות  לדג עצמו .

מה צריך:

  • 8 חתיכות נאות של דג לוקוס או מוסר ים  (למתפשרים , כל דג יסכון למטרה )
  • 8 שיניים של שום שמנמן
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • 1 כף גדושה פלפלצ'ומה
  • 2 כפות גדושות רסק עגבניות
  • מיץ מלימון אחד
  • 1 כף כמון
  • מערבבים לתערובת משחתית .
  • 4 כפות שמן

ההכנה:

בסיר שטוח  , מחממים את השמן .
מוסיפים את התערובת שהכינונו  ומערבבים מהר , תוך הנמכת הלהבה וערבוב נמרץ  , שמא ייחרך .
מטגנים כך על להבה נמוכה כדקותיים  , כדי להוציא את הארומה של התבלינים אל השמן .
מוסיפים כ1/2 כוס מים . כאן העניין הטריקי , כי כרגע יש לנו פיתוי עז להוסיף עוד מים  , שזו טעות נוראית J)
כי ברגע שנוסיף את הדגים , הם יוציאו מים משלהם  ואנחנו פשוט צריכים לסמוך עליהם בעניין הזה.

1/2 דקה אחרי שהוספנו את הדגים , נהפוך אותם  על צידם השני ונניח להם.
 
ננער את הסיר , נכסה ונעביר ללהבה נמוכה לעוד 25-30 דק' .
זה הזמן גם לבדוק לגבי המים , ניתן להוסיף מעט אם אין ממש מספיק רוטב , אולי גם להוסיף מלח  , אם צריך .
וזהו
להגיש עם חלה  , מפיות ומים .

 

 

 

 

 

About the author

admin

2 תגובות

הוסף תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים