שדות שפוכים הרחק מאופק ועד סף
וחרובים וזית וגלבוע –
ואל ערבו העמק נאסף
ביופי שעוד לא היה כמוהו.
מילים : דורית צמרת
לכל מסעדה היום , יש בתפריט שלה לפחות מנה אחת עם ירקות שורש שזה עתה הוצאו מהאדמה .
כל מסעדה שמחשיבה את עצמה מאמצת לה מגדל פרטי , שיצרף גם אותה לרשימת המיוחסים שנהנים משלל אדמתו .
כל מסעדה שמחשיבה את עצמה מאמצת לה מגדל פרטי , שיצרף גם אותה לרשימת המיוחסים שנהנים משלל אדמתו .
כל מבשל שמחשיב את עצמו (לפחות בעיני עצמו) משתדל להשיג לעצמו , קצת ירקות כאלה , רצוי עם רגבי אדמה .
המגדילים אפילו אוכלים ככה את הירק , על רגביו , בטענה שכל הטוב של האדמה , נמצא כאן בבוץ , ולמה לבזבז ….
המגדילים אפילו אוכלים ככה את הירק , על רגביו , בטענה שכל הטוב של האדמה , נמצא כאן בבוץ , ולמה לבזבז ….
זו בהחלט שעתם היפה של הצמחונים והטבעונים , שעושים לשאר , נא …ונא , אמרנו לכם .
אבל אם אני שמה את הציניות בצד (וזה קשה) , אכן טעמם של ירקות שנשלפו מהאדמה , בצבעי הכתום , צהוב , סגול , ירוק ואדום שלהם , מחוברים עדיין לעלים , כמו תינוק המסרב להיפרד מאמו
טעמם של אלה לא דומה ולו במעט , לירקות שמבלים את זמנם במחסני הקירור .
היום בעבודה כשהכנתי סלט מכל הירקות האורגניים והלא אורגניים , אך כה טריים שלי , פרשתי אותם קודם לפני עיניי , מלהיבה ומתלהבת משלל הצבעים. אמרה לי חברה , אולי נשכור לנו חלקה מחוץ לעיר ונגדל לבד את הירקות ?
כמה שהאפשרות לעשות זאת נראית לי תלושה מהמציאות היומיומית שלי , בלב ידעתי , כמה הייתי כמהה , לשתול הכל (טוב , לא לבד) בעצמי .
לראות את השתילים נובטים ומלבלבים.
לראות את ההתחלה של אודם הצנוניות מבצבץ מהאדמה, ארגמן של סלק , ופקעות בצל ירוק .
מדמיינת את הגשם משקה אותם ומוציא החוצה את תמצית הריח שלהם …
מהאדמה לצלחת , אני ממלמלת לעצמי , הוזה קצת על האפשרות .
בינתיים , אני מתנחמת בידיעה שיש לי את עלה עלה ואת שוק האיכרים .
לראות את השתילים נובטים ומלבלבים.
לראות את ההתחלה של אודם הצנוניות מבצבץ מהאדמה, ארגמן של סלק , ופקעות בצל ירוק .
מדמיינת את הגשם משקה אותם ומוציא החוצה את תמצית הריח שלהם …
מהאדמה לצלחת , אני ממלמלת לעצמי , הוזה קצת על האפשרות .
בינתיים , אני מתנחמת בידיעה שיש לי את עלה עלה ואת שוק האיכרים .
צליתי קצת ירקות וחיברתי אותם לחיטה ובורגול .
חיטה נראתה לי הכי מתאימה להזיה של האדמה , שיבולים נעות ברוח , משירות זרעים לפעם הבאה , הכי שורשי שיש …
חיטה נראתה לי הכי מתאימה להזיה של האדמה , שיבולים נעות ברוח , משירות זרעים לפעם הבאה , הכי שורשי שיש …
סלט חיטה וירקות צלויים
מנה שורשית ובריאה , יש בה את כל טוב האדמה.
בעיקרון אין ממש כמויות לסלט הזה , מכינים לפי מס' האנשים , שמים בתנור איזה ירקות שבא לכם או שיש בבית .
אוכלים כשהכל חמים , או שומרים במקרר , מחממים קצת לפני ההגשה . אפשר לאכול בטמפרטורת החדר
אוכלים כשהכל חמים , או שומרים במקרר , מחממים קצת לפני ההגשה . אפשר לאכול בטמפרטורת החדר
מה צריך:
- 2 כוסות חיטה , אפשר ורצוי מלאה
- ירקות טריים , חתוכים לפרוסות , רצועות , קוביות , מה שבא .
אני השתמשתי בקישואים , דלעת , בצל , סלק , אספרגוס , שומר בייבי , שיני שום שלמות על קליפתן וגזרים בכל מיני צבעים .
- גרעיני דלעת קלויים , או חמניות או גם וגם .
- מלח גס
- פלפל שחור גרוס
- שמן זית
- חומץ בלסמי משובח
ההכנה:
שוטפים היטב את החיטה .
את החיטה אני אוהבת לבשל כמו פסטה .
מביאים מים לרתיחה בסיר , מוסיפים את החיטה לסיר .
מנמיכים להבה ומניחים להתבשל , טועמים מידי פעם עד למנשך של אל דנטה . בישול בצורה כזו מאפשר לנו לשלוט בדייקנות בדרגת העשייה של החיטה .
מביאים מים לרתיחה בסיר , מוסיפים את החיטה לסיר .
מנמיכים להבה ומניחים להתבשל , טועמים מידי פעם עד למנשך של אל דנטה . בישול בצורה כזו מאפשר לנו לשלוט בדייקנות בדרגת העשייה של החיטה .
אין צורך להוסיף מלח .המלח מאט את משך בישול הדגנים , חוצמזה כשהחיטה חפה מתבלינים , היא תספוג אליה אחר כך טוב יותר את מה שתשימו עליה.
מסננים ושוטפים במהירות במי ברז , כדי להפסיק את פעולת הבישול .
מניחים בצד במסננת.
מניחים בצד במסננת.
בעוד החיטה עסוקה בלהתבשל , מניחים את הירקות על גבי נייר כסף או נייר פרגמנט בתבנית גדולה . מניחים בקבוצות של סוג הירק , או כל ירק בנפרד שזה קצת ניג'וס .
מתבלים בנדיבות בשמן זית מאיכות טובה , מלח גס , פלפל שחור , תימין , שיני שום שלמות ואפילו פלפל צ'ילי גרוס .
מוסיפים 2 כפות חומץ בלסמי בקרקעית התבנית .
אופים בחום גבוה 220 מעלות או בגריל עד שמזהיב .
כשמוכן מטפטפים עוד 2 כפות חומץ בלסמי .
אם תקנו את זה שמיושן 8 שנים וטעמו מתוק עם רמז לחמיצות , אתם בטוח מתעלפים מהטעם….
מוסיפים 2 כפות חומץ בלסמי בקרקעית התבנית .
אופים בחום גבוה 220 מעלות או בגריל עד שמזהיב .
כשמוכן מטפטפים עוד 2 כפות חומץ בלסמי .
אם תקנו את זה שמיושן 8 שנים וטעמו מתוק עם רמז לחמיצות , אתם בטוח מתעלפים מהטעם….
כשמוכן חותכים קוביות של חלק מהירקות , מערבבים עם החיטה . מתבלים עם מלח גס , ופלפל שחור גרוס .
מרוקנים את שיני השום מקליפתם ומוסיפים פנימה .
מרוקנים את שיני השום מקליפתם ומוסיפים פנימה .
מסדרים את שאר הירקות למעלה . מפזרים גרעיני דלעת ואפילו בצל ירוק קצוץ או פטרוזיליה קצוצה , ואפשר גם בלי .
מגישים חמים , אם נשאר , שמחים שיש גם למחר .
בורגול , ירקות צלויים וגבינת פטה
מה צריך:
לבורגול :
- 2 כוסות בורגול גס
- 2 כוסות מים
- כף שמן
- 1/2 כפית מלח
ירקות :
בעיקרון השתמשתי בפלפלים קלויים ודלעת חתוכה לקוביות .
אפשר להשתמש בירקות אחרים או נוספים .
למשל , חציל חתוך לקוביות בגודל בינוני הולך כאן נהדר , פלפל צ'ילי צלוי (יחד עם שאר הפלפלים) כרובית חתוכה לפרחים קטנים ואפילו שומר חתוך לפרוסות דקות ואפוי בתנור .
בעיקרון השתמשתי בפלפלים קלויים ודלעת חתוכה לקוביות .
אפשר להשתמש בירקות אחרים או נוספים .
למשל , חציל חתוך לקוביות בגודל בינוני הולך כאן נהדר , פלפל צ'ילי צלוי (יחד עם שאר הפלפלים) כרובית חתוכה לפרחים קטנים ואפילו שומר חתוך לפרוסות דקות ואפוי בתנור .
- עלים של פטרוזיליה , ארוגולה , בצל ירוק – כמה שאוהבים , שטופים וקצוצים .
- 150 גר' גבינת פטה / בולגרית / ברינזה או טולום , חתוכה לקוביות.
- שמן זית
- לימון
- מלח גס
- פלפל שחור גרוס
ההכנה:
כאן אני מעדיפה לבשל את הבורגול.
שוטפים במסננת עד שהמים נקיים , נותנים לכל המים להתנקז .
שמים בסיר עם השמן המים והמלח .
שוטפים במסננת עד שהמים נקיים , נותנים לכל המים להתנקז .
שמים בסיר עם השמן המים והמלח .
מביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים עד שכל המים מתאדים ואין אפילו טיפה בקרקעית .
תהליך שנמשך כ 20 דק' .
תהליך שנמשך כ 20 דק' .
בינתיים צולים את הירקות , עם תיבול עדין של שמן זית , תימין , מלח גס ופלפל שחור גרוס וזהו .
צולים בחום של 190-200 מעלות .
מעבירים את הבורגול לקערה , מפוררים , מאווררים במזלג .
חותכים את הפלפלים לקוביות או רצועות , מעבירים לקערה .
מוסיפים את קוביות הדלעת , את עשבי התיבול , מיץ לימון , מלח ופלפל לפי הטעם .
מערבבים קלות ומוסיפים את הגבינה חתוכה לקוביות .
חותכים את הפלפלים לקוביות או רצועות , מעבירים לקערה .
מוסיפים את קוביות הדלעת , את עשבי התיבול , מיץ לימון , מלח ופלפל לפי הטעם .
מערבבים קלות ומוסיפים את הגבינה חתוכה לקוביות .
לגרסה הטבעונית משמיטים את הגבינה.
4 תגובות
תמיד הפוסטים שלך כ"כ צבעוניים ומפתים. תענוג. עושה חשק גדול להכין ועוד יותר לאכול.
תמיד הפוסטים שלך כ"כ צבעוניים ומפתים. תענוג. עושה חשק גדול להכין ועוד יותר לאכול.
תודה רבה
כיף לשמוע…
חיה
תודה רבה
כיף לשמוע…
חיה