מרקים

מרק קובני של שעועית שחורה

בדרך חזרה מעמק יזרעאל , הקשבנו בתשומת לב , מנסים לא להפסיד מילה . אחר'כ , הקשבנו בלאות ,מוצפים במה ששמענו וברגשותנו.

תראה את הירוק של העצים ,אמרתי לבעלי , ירוק – אפור , צמא ועצוב.

החזאי אמר למראיין "ביום ראשון או שני , יהיה גשם" המראיין התעקש שייתן הפעם את דיברתו , והחזאי נתן .

חזרנו הביתה , חשבתי תוך שאני משרה שקית של שעועית שחורה , על גשם שאיחר קצת יותר מידי ועל מרק שחור וסמיך…

היום הגשם ירד , לא הרחתי ריח אדמה רטובה ושמחה ,לא חשתי הקלה על בואו.

השמיים הכחולים הפכו לאפורים מתכתיים , מזכירים את האודים השחורים שנותרו . את הבתים הפעורים מתחת לשמיים.

ניגשתי להכין את המרק , חושבת כמה סמלי הצבע שלו . מתאים לחורף ולרגשותיי. מכינה אותו סמיך כמו שצריך , נותנת לירקות החתוכים דק להאיר אותו קצת.

מגישה אותו עם שתי לביבות אורז (חנוכה) וכף שמנת חמוצה , כדי לנחם קצת את הלב.

על המרק הזה אומר הבן שלי , תוך שהוא לוגם לגימות בוחנות , כדי להרגיש את מלוא טעמו , " אמא , את יודעת , זה לא סתם עוד מרק" . אני יודעת אמרתי לו….

מרק קובני של שעועית שחורה

המתכון לקוח מהספר של "אורנה ואלה" . פישטתי את אופן ההכנה , עובדה שלא פגעה בטעמו העמוק והנפלא.

זה מרק שתובע מאיתנו תשומת לב , אך מפצה בטעמו העשיר והפיקנטי.

כדאי שתכינו את המצרכים הבאים:

  • 1/2 ק"ג שעועית שחורה אורגנית (רק בחנות טבע) , לא חייבים להשרות את השעועית מראש.
  • 3 ליטרים מים
  • 2 עלי דפנה.
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 2 בצלים קצוצים דק.
  • 2-3 בצלי שאלוט קצוצים
  • 8 שיני שום קצוצות
  • 2 פלפלים אדומים קצוצים
  • 3 כפות אורגנו ,מופרד מהענפים וקצוץ דק.
  • 2 כפות אורגנו יבש.
  • 1 פלפל צ'ילי אדום קצוץ דק.
  • 2 כפיות כמון טחון.
  • 1 ו1/2 כפות סוכר.
  • מלח לפי הטעם.

ההכנה:

שמים את השעועית ,המים ועלי הדפנה בסיר ,מביאים לרתיחה. מבשלים ברתיחה עדינה ,עד שהשעועית מתרככת.

בינתיים , מחממים את השמן במחבת רחבה ,שמים את שני סוגי הבצל ומטגנים להזהבה ממש קלה . מוסיפים את הפלפלים האדומים ומטגנים על להבה נמוכה עוד 10 ד'ק , לא מזהיבים.

מוסיפים את השום , האורגנו הטרי והיבש ,פלפל חריף וכמון. מטגנים עוד דקה.

לפי המלצת המתכון המקורי , מעבירים את תכולת המחבת למעבד מזון ומרסקים למחית חלקה . אני לא עושה כך , מעדיפה את הירקות כמו שהם.

כאשר השעועית רכה , מעבירים פנימה את תכולת המחבת . מוסיפים סוכר ומלח ,אם רוצים יותר חריף , מוסיפים צ'ילי גרוס.

מבשלים עוד 1/2 שעה , עד שהצבע מתקבל שחור ומבריק. מוסיפים עוד מים רותחים אם המרק סמיך מידי.

לביבות אורז

נפלא להגיש אותן עם המרק , או סתם אם נשאר לכם אורז . הן קלות להכנה וטעמן משובח.כדאי להתחיל בהכנתן כשהמרק מתבשל.

  • 1 כוס אורז מבושל קר.
  • 1 עגבנייה קטנה קצוצה דק.
  • 1/3 בצל קצוץ דק.
  • 3 כפות פטרוזיליה קצוצה.
  • 1 כף עירית קצוצה.
  • 2 כפיות עלי טימין קצוצים (להפריד מהגבעולים)
  • 1 כף שמנת מתוקה.
  • 2 ו1/2 כפות קמח.
  • 1 ביצה.
  • פלפל שחור גרוס ,מלח לפי הטעם.

ההכנה:
מערבבים את כל המרכיבים ומקררים כשעה.

סמוך להגשה: מחממים שמן במחבת טפלון. צרים לביבות קטנות ודקות. מטגנים עד להזהבה.

אפשר להכין מראש ולחמם בתנור.

מגישים את המרק עם שתי לביבות חמות , כף שמנת חמוצה ומעט בצל סגול טרי קצוץ.

המרק טעים גם כמות שהוא ,בלי תוספות…

באותו סגנון

עוד באותו סגנון

תגובות

3 תגובות

  1. נראה מרק נהדר. אני מאוד אוהבת את המקור באורנה ואלה ואף פעם לא יצא לי לנסות להכין אותו מהספר.
    עכשיו אנסה. נתת לי רעיון וחשק.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *