כשהמילה חורף רק נהיגת מהפנים החוצה , אני מעמידה סיר מרק על הכירה .
יש להניח שהמנהג הזה בא אלינו מארצות הגולה , כשאבותינו עלו לארץ,
מערבות השלג הרחוקות. מרק היה שם הכרח בקור ששרר שם.
הצטנפות במטבח , חפינת קערת המרק בכפות הידיים, שאיפת ההבל שבא מהמרק היו לטקס שהיה בו הגיון .
המרקים הכילו בשר , עצמות , שומן , מים ותפוחי אדמה . סמיכים וכבדים הם היו, מתאימים לשלג שנערם בחוץ ולימים הארוכים בפנים .
אבא שלי ומשפחתו גורשו מפולין לסיביר , אל הקור המקפיא .
מקום בו הנפש עורגת למשהו חם שיחדור פנימה .
חיבתו למרקים סמיכים , עם בשר ושומן הם תזכורת לימים של אז . לא משנה שארצנו חמה והחורף ממעט בה , מרק חם וסמיך הוא חובה .
טיבו של דנא שהוא עובר כחוט השני בכל הדורות , מטביע בם את חותמו .
מאז ומתמיד יש לי חיבה עזה למרק צ'ורבה . חיבה לא מובנת שאינה באה לי כי נולדתי שם ברומניה , נולדתי כאן בארץ . אלא מה ? עם של תפוצות אנחנו ופלשנו זה למטבחם של זה .
יש בו , במרק הזה , הרבה דברים שחביבים עלי
יש בו בשר , עצמות , ירקות , טעמו המיוחד של ירק שקשה מאד להשיגו במחוזותינו , הלאושטיאן . יש להקדים ולומר שטעמו של האחרון כמעט הכרחי למרק המושלם .
טעמו של המרק חמצמץ , אך מאוזן . אני , אוהבת גם לשים בו קציצות קטנות ועגולות שיש בתוכן אורז . וכך יש ממש ארוחה מלאה ומענגת .
מרק צ'ורבה עם קציצות ואורז
מה צריך:
אקדים ואומר שאני בחרתי בדרך הקלה . למדקדקים :מתחילים בהכנת ציר שמכיל בתוכו חתיכות בשר לא גדולות , עצמות מח וירקות שלמים כמו בצל , גזר , ושורשים .
מביאים לרתיחה , מקפים ומבשלים כמה שצריך עד שהבשר רך והעצמות מפיקות את תכנן ואת השומניות שבהן . מסלקים את הירקות . וממשיכים לבשל כמו שאפרט למטה .
אם מוותרים על השלב הראשון , משתמשים בעוף , אני השתמשתי ב2 זוגות כרעיים . רק בשביל הטעם .
- 3 גזרים גדולים מגוררים בפומפיה גסה .
- 1 קישוא גדול מגורר גס
- שורש סלרי מקולף , שטוף וקצוץ דק .
- שורש פטרוזיליה , מקולף , שטוף וקצוץ אף הוא .
- 1 בצל גדול קצוץ דק .
- 2 שיני שום גדולות מעוכות .
- 3 עגבניות קטנות , מרוקנות מתוכנן וקצוצות דק .
- 1 פלפל אדום גדול מנוקה, קצוץ דק .
- 4 ענפים של סלרי עלים , מנוקים וקצוצים .
- 1/2 צרור שמיר שטוף וקצוץ
- 1/2 כוס עלי סלרי שטופים וקצוצים .
- 1/2 צרור פטרוזיליה שטוף היטב וקצוץ .
- 1/2 צרור של לאושטיאן , אם הצלחנו להשיג . אם לא , ממשכים כרגיל .שוטפים וקוצצים .
- מיץ מ2 לימונים
- 1 כפית גדושה סוכר
- פלפל שחור ומלח לפי הטעם .
- 3 כפות שמן .
- לקציצוות:
300 גר בשר פרגיות , עוף או בקר טחונים . - 3 כפות אורז שהושרו קודם במים כ30 דק' , שטוף היטב . ומסונן .
- 1 שן שום כתושה .
- 1 ביצה .
- מעט מלח , פלפל שחור .
מעט פטרוזיליה קצוצה דק .
לערבב את חומרי הקציצות , להניח במקרר כ30 דק' .
ההכנה:
מחממים שמן בסיר , מוסיפים את הבצל ומזהיבים מעט , משאירים את הבצל שקוף וזהוב קל .
מוסיפים את הגזר והקישוא ומטגנים מעט , כ-2 דק' .
מוסיפים את הפלפל האדום , השורשים וגבעולי הסלרי הקצוצים .
מטגנים עוד כ2 דק' .
מוסיפים את העגבניות ומערבבים היטב .
מוסיפים את העוף .
מכסים במים , מביאים לרתיחה , מנמיכים מעט להבה ומבשלים כ-30-40 דק'.
מוסיפים מחצית מהעלים הקצוצים , ותבלינים .
צרים קציצות קטנות מכל תערובת הקציצות ששהתה במקרר .
מוסיפים למרק את מיץ הלימון, הסוכר .
עכשיו הזמן להחליק פנימה את הקציצות אחת אחת לסיר .
מבשלים עוד 20-25דק' .
מתקנים תיבול , אם לא מספיק חמצמץ , מוסיפים עוד לימון .
מוסיפים את שאר הירק הקצוץ . עוד 2 דק' וזהו .
הערה חשובה:
המרק יכול להיות טבעוני , ללא ציר , ללא בשר וקציצות . אפשר להוסיף 1/4 כוס אורז , שטוף למרק . השאר כרגיל .