אני עושה דברים שקשורים לקיץ , כמו בכל קיץ , כמו בכל עונה .
רוקחת ריבות , מכינה מאפים של פירות .
רצה , קונה , סוחבת , מתכננת , כמעט מבשלת , מבשלת .
אלא שהשנה ההתלהבות הזו התעדנה , מרגישה קצת אחרת .
התלהבות שקטה ומתבוננת , לא ממהרת .
קניתי דובדבנים , חמוצים דווקא ,וישניאק קוראים להם .
הם המתינו לי שבוע במקרר , לפני שעשיתי מעשה וחשבתי מה הכי יכבד את טעמם ויופיים .
עד שהחלטתי איזה בוקר אחד לעשות מעשה .
אם יש מאפה שתכינו לפני שהדובדבנים נגמרים , זה יהיה זה .
כבר אמרתי לא אחת , שבישול בשבילי הוא טכס והתכוונות , אם תרצו אז גם סוג של מדיטציה .
לפעמים לא צריכה גם מוזיקה ואני קשובה לרחשים שקרובים אלי , לתנועה של הידיים ולצבע של מה שמונח לפניי.
אז גלענתי ק"ג של דובדבנים , ואהבתי לראות את החרצן יוצא בשלמות מבלי לפגוע במארג העדין של הפרי .
אחד אחד הם הצטופפו בקערה , מגירים מיץ אדום ארגמני .
אחר כך כשהריח התפשט בחלל הבית , נמלאתי בצפייה סבלנית , יודעת שהטעם יבוא כשהרגע יגיע .
ישבתי במרחב השקט והזמן , ללא מחשבות . ביס ועוד אחד נותנת לטעם לבוא אל הלשון ואחר כך אל הלב , כפית אחר כפית , מבלי למהר . מבחינה בטעמים , וברמזי טעמים .
פאי דובדבנים
הפאי הזה מבקש מאיתנו לגלען דובדבנים . מכאן תבינו שאני משתמשת בדובדבנים טריים , רצוי חמוצים מזן וישניאק , אבל גם דובדבנים רגילים יהיו טובים למטרה .
מה צריך:
- לבצק:
הבצק מתאים לכל סוג של פאי , הוא בצק קלאסי , שיכול להיות בסיס מצוין למאפים מתוקים ומלוחים .
הכמות מספיקה לשתי השכבוות 1/2 +2 כוסות קמח מנופה
225 גר' חמאה קרה חתוכה לקוביות .
1/2 כפית מלח
1 כפית סוכר , במאפים מתוקים : 1 כף סוכר .
1/4 כוס מי קרח.
איך:
שמים את המלח , סוכר והקמח במעבד מזון , מפעילים בפולסים 3 פעמים , כדי לאוורר את הקמח .
מוסיפים מחצית מכמות קוביות החמאה הקרות , מפעילים בפולסים מס' פעמים , מוסיפים את המחצית השניה עד לקבלת פירורים עדינים .
מוסיפים את המים הקרים בפעמיים . עד שמתקבלים פירורים גסים .
מעבירים למשטח מקומח , מאחדם לבצק , אך לא ללוש יותר מידיי . אם חסר מעט קמח , מוסיפים .
יוצרים דסקית גדולה ומחלקים לשניים . אני מעדיפה לשקול , כדי שיהיו לי שני חלקים שווים .
מפזרים מעט קמח על כל דסקית ועוטפים בניילון נצמד .
מקררים שעה ועד יממה .
למלית:
- 1 ק"ג דובדבנים טריים . לגלען , לשים מעל מסננת כשעה או ללילה במקרר , כך שאפשר להכין את הדובדבנים יום קודם ולאפות למחרת
- 1/4 כוס סוכר לדובדבנים מתוקים , 1/2 כוס סוכר לחמוצים .
1 כף קורנפלור.
מיץ מחצי לימון לדובדבנים מתוקים .
2 כפות גדושות ריבה , רצוי ריבת פירות , עדיף ריבה ביתית
איך:
מניחים בסיר קטן (קלחת) את הדובדבנים , הסוכר והקורנפלור , מביאים לרתיחה עדינה ומבשלים כ- 5עד 10 דק' להסמכה , מסירים מהאש ומצננים .
מחממים תנור לחום ל 175 מעלות צלזיוס או 350 מעלות פרנהייט .
ממשיכים:
תבנית מתפרקת בקוטר 24-26 , או תבנית פאי אחרת .משומנת בחמאה .
מוציאים את הבצק מהמקרר .
לשים קצרות , מרדדים על נייר פרגמנט לקוטר גדול יותר מהתבנית .
מהדקים לדפנות התבנית ולתבנית . מורחים את הריבה בצורה שווה
מרדדים את המחצית השנייה של הבצק , גם על נייר פרגמנט , אני מוצאת שזה קל יותר לרידוד ומקל על העברת הבצק לתבנית .
יוצרים חתכים עדינים וסימטריים כ- 3 , או עם חותכן בעל צורה יפה , כדי לאפשר לאדים לצאת .
מורחים במעט ביצה וחלב , egg wash
אופים למשך 40-50 דק' , עד שמזהיב .
מנפים מעל אבקת סוכר כשהעוגה קרה .
מחלצים מהתבנית לפחות 30 דק' לאחר האפייה .
אפשר להגיש עם קרם פרש או שמנת מתוקה מוקצפת .
2 תגובות
נראה מהמם! האמת שיש לי כמה פירות יער קפואים בפריזר, יכול להיות שאעשה איתם משהו דומה 🙂
תודה רבה ❤️