זהב שחור – פאי שמרים פרג
היום היחיד בשנה בו אנחנו לא מבקשים גשם , אלא אף מפצירים בבקשה מיוחדת שהוא לא ירד , הוא חג הפורים.
הבקשה הזו היא אחת הבודדות , בה האינטרס הוא קולקטיבי ואין מחלוקת עליה בשום סקטור.
אני לא אשכח אף פעם את אותו חג פורים , בו עמלנו איריס המורה למלאכה , ואני על תחפושת מלכת הפרחים . נתנו דרור לדמיוננו ביצירת התחפושת , בטוחים שהילה ביתי מקבלת עליה את פרס התחפושת המקורית , מיוחדת , נפלאה , שאי פעם נהגתה או נוצרה בעולם כולו.
באמת שלא לקחנו בחשבון את הגשם שהפך את נייר הקרפ שממנו נוצרה התחפושת , לקרעי נייר שמוטים וזרזיפי צבע שהפכו את הכל ליצירה אחת מאד לא ברורה .
הדמעות של הילה התערבבו עם טיפות הגשם , וגרמו לי להישבע שמעתה , התחפושות כולן תהיינה עמידות ובלתי חדירות לשיגיונות מזג האוויר.
השנה השמש עמדה איתנה באמצע השמיים , נחושה בדעתה לא לעזוב , כאילו כרתה ברית עם ההורים והילדים באשר הם , מאפשרת להם ליהנות מחג פורים כהלכתו .
נותרו לנו עוד יומיים , כדי לבחון את אמינותה.
למרות הרוח האופטימית המנשבת בליבי , לא הצלחתי לגייס את עצמי לכל סיפור הכנת אוזני המן ביתיים . חשש כבד התגנב לליבי שהשנה לא אוכל אזני המן .
היותי בלתי מתפשרת , עומדת ביני לבין אוזני ההמן , כי כלל נהוג בידי : אזני המן מכינים בבית או לא אוכלים בכלל!!
אלא מה , פטור בלא כלום אי אפשר בפורים , אז הכנתי פאי – עוגה מופלאים באמת של פרג . שכבות דקיקות של בצק שמרים שבתוכם נחה מלית של הזהב השחור המופלא הזה … הפרג.
נכון , יש להודות , אני מאלה שמוכנה לפמפם לעורקיי את האופיום הזה בכל שעה . מה שמונע ממני לעשות כך , הוא החשש מפני התמכרות…
על העוגה הנפלאה הזו אמר אמנון : היי זה כמו אוזן המן , רק פי אלף יותר טעים…
עוגה קלה מאד להכנה , בצק שמרים שאינו זקוק להתפחה. רידוד הבצק והרכבת העוגה הוא סוג של משחק ילדים..
בשאריות הבצק שנותרו לי , הכנתי כמה מיני פאי עם מלית של קצף חלבונים , קקאו , נס קפה ואגוזים. על כך תוכלו לקרוא בהרחבה מיד בהמשך…
מצרכים:
לבצק:
- 2 ו1/2 כוסות קמח
- 3/4 כוס סוכר.
- 3 חלמונים
- 3 כפות מים חמימים.
- 30 גר' שמרים טריים
- 200 גר' חמאה
ההכנה:
בצלוחית קטנה מניחים את השמרים עם המים , 1/4 כפית סוכר +1/2 כפית קמח.
מערבבים היטב ומשאירים לתפוח מעט.
בקערה שמים את הקמח , חלמונים , החמאה חתוכה לקוביות ואת הסוכר.
יוצרים גומה באמצע , לתוכה יוצקים את השמרים . לשים לבצק .
הבצק מעט דביק , אך נוח לעבודה. אם הוא דביק מידי ,מוסיפים קמח . אך בזהירות , לא להגזים…
נותנים לבצק לנוח , בזמן הכנת המלית.
למלית:
- 1/4 כוס סוכר
- 1/2 כוס חלב
- 2 כפות דבש
- 25 גר' חמאה
- 1 כף מיץ לימון
- קליפה מגורדת מ1/2 לימון
- 150 גר' פרג טחון (מומלץ לקנות בחנות בה טוחנים את הפרג במקום)
- 1/4 כפית קינמון
הכנת המלית : בסיר קטן שמים את כל החומרים למעט הפרג והקינמון.
מבשלים על אש קטנה עד לרתיחה קלה .
מסירים מהאש ומוסיפים תוך בחישה את הפרג והקינמון . מקררים לגמרי.
הרכבת העוגה:
מחלקים את הבצק ל3 כדורים שווים בגודלם.
מקמחים היטב משטח עבודה ואת המערוך.
משמנים בחמאה תבנית עגולה בקוטר 26 ס"מ , או תבנית פאי מתפרקת.
מרדדים כדור אחד לעובי של 1/2 ס"מ , מקמחים תוך רידוד.
מגלגלים על המערוך ומעבירים לתבנית.
שמים על עלה הבצק , מחצית מתערובת הפרג.
חוזרים על אותה פעולה עם כדור הבצק השני.
מחצית שנייה של המלית מעל.
מסיימים ב כדור השלישי . מורחים מעל תערובת של חלמון וכף חלב .
דוקרים במזלג במספר מקומות על פני העוגה.
אופים בחום של 170 מעלות עד שהעוגה מזהיבה , בין 30 – 35 דקות.
מקררים כ-15 דק' ומשחררים מהתבנית . מתנפלים בזהירות…
נשאר בצק ? לא זורקים!!!
מכינים קצף חזק מ3 החלבונים שנותרו + 1/4 כוס סוכר .
מוסיפים 1 כף אבקת נס –קפה + 2 כפות קקאו מנופה .
מערבבים בתנועות עטיפה .
משמנים בחמאה תבניות פאי אישיות , יצאו לי 4 פאיים קטנים , חמודים ולגמרי אישיים.
מרדדים עלה , חותכים בחותכן , בקוטר הגדול במעט מקוטר התבנית .
מניחים עלה בצק אחד , מורחים כף מלית , מפזרים אגוזים .
על השכבה הראשונה , שמים עלה נוסף , מורחים מלית ומפזרים אגוזים .
מסיימים בעלה בצק שלישי ומורחים חלמון ביצה . דוקרים במזלג . חוזרים על כך עם שאר הבצק והמלית .
אופים בחום של 170 מעלות כ15- 20 דק'.
מקררים כ10 דק' ומשחררים מהתבניות.
תמונות נהדרות! והפאי נראה הורס לגמרי!!
אהבתי.
נראה מעולה! אני מאמצת בחום!
כדאי לך אם את מאוהבי הפרג….
מתכון נהדר. חייבת לנסות לקראת פורים הקרב ובא
תודה 🙂